Press "Enter" to skip to content

10 enkla sätt att marknadsföra sig som skådespelare

Ibland eller för det mesta är det svårt att marknadsföra sig som skådespelare. Här listar vi de enklaste sätten att synas för dig som skådespelare som du kan göra idag. Som med så mycket annat så kanske inte alla dessa tips fungerar för just din situation men om du gör en bråkdel av dessa så kommer det att öka dina chanser att synas från dag ett. Om du har andra tips och idéer skriv då gärna en kommentar så att fler kan få hjälp.

Eftersom den här artikeln egentligen handlar om att bli känd eller på annat sätt synas så kanske du vill läsa vår artikel om den enkla vägen till att bli känd.

Facebook

Det kanske låter självklart men att ha en närvaro på facebook som skådespelare är väldigt viktigt. Det kanske inte alltid är nödvändigt med en egen “page” men att ha en personlig sida på facebook är väldigt viktigt. Vill du ta steget längre på facebook så kan du skapa din egen sida för dig som skådespelare men se då till att ha lite mer följare än genomsnittet.

Instagram

Om du finns på facebook så vet du nog om att Instagram finns. De båda är effektiva verktyg för privatpersoner och självklart skådespelare och tar inte lång tid att sätta upp. Som med en facebooksida eller “page” så är det ganska viktigt att ha lite mer följare än genomsnittet. Det säger inte mycket om dig som skådespelare om du har en del följare men det ger en fingervisning till producenter och regissörer om hur du står dig i branschen.

Youtube / Vlogga

Som skådespelare är det viktigt att synas, dels genom showreels men också genom att visa vad du gjort innan. Att ha en egen Youtubekanal eller en Vlogg är ett snabbt och effektivt sätt att visa vem du är som person men också som skådespelare. Eftersom du som skådespelare ska vara framför en kamera så är just Youtube eller en liknande sida en väldigt bra kanal att vara aktiv på.

Behöver du hjälp med videoredigeringen eller letar efter ett program att använda, läs i sånt fall vår artikel om videoredigering.

Hemsida

Det borde vara olagligt att som skådespelare vara utan en egen hemsida men vissa har det inte. Om du är en av de som inte har en egen hemsida kring ditt skådespelande så är det god tid att fixa en sida nu. Det kanske känns krångligt eller komplicerat men det finns enkla sätt att skapa sin sida på, helt själv på ett par timmar.

One.com och Bluehost är två riktigt bra och billiga företag där du kan starta din egen hemsida via dem.

Starta en hemsida med Bluehost – Oftast billigast och väldigt trygga

Starta en hemsida med One.com – Tryggt och säkert

Båda företagen har sina fördelar så vi rekommenderar helt enkelt båda. Vi skrev en utförlig guide om hur man startar sin hemsida inom nöjesbranschen.

PR-konsulter

Vill du gå hela vägen och verkligen köra det riktigt seriöst så kan det vara läge att kontakta en PR-konsult. Dessa är inte gratis men de ser till att du får den hjälp du behöver. En manager eller agent borde hjälpa dig med marknadsföringen men så är tyvärr inte fallet alla gånger.

PR-konsulters jobb är att skapa tillfällen för dig där du kan få möjlighet att få press och intervjuer i t.ex. tidningar och annan media.

Workshops

Ett annat sätt som inte är lite effektivt men värdefullt är att vara aktiv på olika workshops men framför allt att skapa egna. Att hålla i egna workshops är effektivt men kräver en del i form av planering och tid. Om du inte har tid eller känner att det är för mycket att skapa egna så rekommenderar vi att du går på workshops för att lära dig något nytt inom ditt område men även för att marknadsföra dig.

Kurser

Ett sätt att visa dig kan självklart vara att hålla i kurser, detta kan du göra via internet, t.ex. kurser som är förinspelade och inom områden där du är lite extra erfaren. Det är precis som att skapa din egen workshop lite arbete men om du tar dig dit så kommer det att ge mycket.

Skolor

Att tala med elever på filmskolor är ett bra sätt att synas snabbt och enkelt. Dessa har dessutom ofta produktioner på gång och det är ett bra sätt att få roller utan allt för mycket arbete. Eftersom dessa jobb ofta är obetalda så kan ett sätt att få “betalt” vara att teamet skriver om dig på sociala medier eller att du får synas på postern. Eller annan marknadsföring som tack för att du är med.

Event

Gå på event för personer inom din industri, sitt i paneler och besök fester och liknande. Ett effektivt sätt är att visa dig på röda mattan om eventet har detta. Var dock försiktig med att synas på alla typer av event och fester. De som är etablerade väljer ett fåtal varje år för att man helt enkelt inte har tid, så tänk på det. Däremot så är dessa träffar bland de bättre sätten att synas och marknadsföra sig själv på.

Mässor och festivaler

Att besöka festivaler eller mässor är ofta ganska onödigt såvida man inte marknadsför en film eller är nominerad till ett pris. Men det finns dock många sätt att synas på dessa platser och vissa är inte dumma. Det du kan göra är att sälja ditt eget projekt eller film där du som skådespelare är med på köpet. Du kan också jaga agenter och managers på festivaler eftersom dessa ofta är runt dessa platser.

Att det är svårt att marknadsföra sig själv är lätt att hålla med om man har gjort det själv men med våra tips och idéer så hoppas vi att ni får möjlighet att prova och se bra resultat snabbt och lite enklare. Behöver du tips om hur man blir skådespelare så kan du titta in vår guide med 12 enkla tips.

För mer tips och idéer gå med i nyhetsbrevet!

Allt du behöver veta om nöjesbranschen