Press "Enter" to skip to content

En perfekt selfie, den ultimata guiden

Vägen till en perfekt selfie är inte alltid lätt. Vi har alla varit där, vi ska ta en bra selfie eller kanske en bild på en vän, som vanligt faller inte riktigt allt på plats. Med andra ord, att ta en perfekt selfie är inte det lättaste, till och med att en enkel bild kan faktiskt vara svårt. Så därför går vi här igenom de enklaste och bästa tipsen till att ta den där superbilden på dig själv eller någon annan.

1. Vänd dig mot ljuset

Den kanske viktigaste delen av allt när man tar en bild är att ha koll på ljuset. Faktum är att inte bara bilden blir bättre men kameran får mycket enklare att ta en bra bild eftersom speciellt mobilen ofta fotar i autoläge. Hur bra autoläget fungerar är nästan uteslutande beroende på hur bra ljus du har. Så den enkla regeln är att om du ska ta en bra bild så behöver du bra ljus. Motljus, dvs. ljus som lyser direkt mot kameran eller ljus bakgrund är nästan aldrig eftersom då blir det som är närmast kameran som du ska fota mörkt, det ser ut som det ligger i en skugga.

Den enkla regeln är att fotografen eller du som tar en selfie, ska ha solen i ryggen. Idag kan man väldigt ofta se hur bilden kommer att bli innan man tar bilden såklart men du kommer att få mycket bättre bilder om du vet de små knepen innan. Ett bra sätt att få bra bilder är att antingen vara i skuggan, eller så är man i solen, inget mellanting. Är du på semester där solen är stark så kan det vara ett alternativ att ställa sig i skuggan för att verkligen vara säker på att du får en bra bild på dig själv.

Är du inomhus så är fönster nästan helatiden bäst. Även när det är mörkt ute så kan du få snygga reflektioner av ett fönster. Det är dessutom mycket enklare och mjukare ljus från ett fönster så underskatta dem inte för selfies eller porträtt av dig själv eller någon annan. Lampor ger ljus men ofta alldeles för skarpt eller ingenting alls, testa gärna för att se skillnaden.

2. Vrid på huvudet och höj på kameran

Vi kanske inte vill erkänna det men de flesta av oss har en bra och en dålig sida. Så om du vrider ditt huvud lite åt ett håll så ser du lite annorlundare ut. Du kan även se smalare ut och gömmer eventuella dubbelhakor om du vrider huvudet lite. Ett annat tips du kan använda dig av är att lyfta kameran precis över din synvinkel och titta in i linsen, återigen med ett litet vrid på huvudet.

Det finns många åsikter om var kameran ska vara placerad när du tar en selfie eller ett porträtt. I film brukar man använda en hög kamera för att få någon att se svagare ut och en låg vinkel för att få någon att verka stark eller social. Detta kan vi tänka på när vi tar bilder men vi bör ha koll på vad vi tycker är bäst för bilden. Det kan ju vara så att du på ett högt berg och vill visa utsikten neråt. Så tänk inte allt för mycket på reglerna.

3. Använd armen, en vän eller ett stativ

En bra selfie är tagen på det sätt som fungerar för stunden och platsen. Den behöver inte innehålla en utsträckt arm och var inte rädd för att ta bilden som du vill, det som blir bäst. Vem bryr sig egentligen sålänge du får den där selfien ellerhur? Som med allt annat så är det viktigt att göra sin grej, att inte bry sig för mycket är viktigt ibland för att få det resultat man vill. Använder du en selfiestick så använd den utan att skämmas, precis som att du kan fråga någon du inte känner om de kan ta en bild på dig.

4. Format, avstånd och utsnitt

Hur ska bilden se ut, ska du ha bilden på högkant eller liggande? Det är svårt att veta hur man ska göra ibland och när man inte har en aning, vad gör man då? Man testar sig fram.

Du har säkert en del eller miljoner bilder som vänner eller familj har visat eller delat på olika plaser, de flesta av de bilderna kan ibland vara ganska lika till utsnittet så ibland kan det vara kul och faktiskt givande att våga testa något nytt. Att använda utsnitt på ett nytt sätt är inte så svårt, Ta till exempel en bild som är sned, det brukar ge ganska trevlig effekt faktiskt. Oavsett hur du väljer att ta dina bilder, filma aldrig med kameran på högkant förutom på stories då…

5. Kameran, vägen till en perfekt selfie?

Den här är egentligen inte så viktig för vi förutsätter att du med rätt ljus kan få bra bilder med din kamera eller mobil. En ny kamera ger i regel bättre bilder i dåligt ljus så för de med en någorlunda ny mobiltelefon eller kamera, de behöver oftast inte köpa en ny. De som sitter med en kamera eller mobil som är på sista versen gör sig själv en tjänst om de köper en ny men det är som sagt inte livsvikigt. Är du intresserad av en ny kamera så finns det finns bra kameror och mobiler för alla priser. Titta på vår lista med bra utrustning för Instagram och Youtube för en utförlig lista på bra kameror.

6. Välj blickriktning

Vi kom in lite på det här i tips nummer 2 men det är viktigt att ha koll på var man tittar för de som tar sin selfie på någorlunda allvar. Det är inte blodigt allvar alla gånger men ibland önskar man att man tog en sekund extra för att göra något annorlunda på bilden. Försök att inte blunda är tips nummer ett, att sedan ha huvudet snett och att antingen titta in i linsen eller titta bort, inget mellanting är viktigt för en bra selfie. Tittar du bredvid linsen så ser du ofta lite frånvarande ut, så antingen eller, glöm inte det.

7. Försök att slappna av och posa inte för mycket

Oavsett vad du gör så är det inte bra att stressa och göra sig till. Det samma gäller när du ska ta en bild på dig själv. Vila, andas och le. Att puta med läpparna, suga in kinderna eller stirra konstigt med ögonen fungerar inte om du vill se normal ut framför kameran. Det som däremot fungerar, det är att sträcka på ryggen och inte försöka se ut som något, tänk ”resting bitchface”. Försök att slappna av och går inte det, tänk på en strand eller din något annat som du tycker om.

En annan som man kan tänka på är att inte korsa armarna, utan istället låta de hänga eller vara runt en ficka. Korsade armar är precis som en sur min, inte särskilt inbjudande och kommer att ge mindre likes. Bara så du vet.

Om du vill piffa till det lite extra men utan att posa eller vara obekväm så är det bra ibland att använda solglasögon, hattar eller varför inte en peruk. Du kan även visa upp din hund eller katt men på samma gång finnas i bild så att du får din selfie på samma gång.

8. Att ta en bild med spegeln som fotograf

En del av oss har kommit på knepet att använda sig av en spegel när de tar en perfekt selfie eller när de vill visa upp sina nya jeans. Den tekniken med spegeln är inte så hipp idag som för ett par år sedan så vårat tips till dig är att skippa den, förutom om du är någonstans där det är en häftig bakgrund kanske. Då får du vårt tillstånd att använda spegeln, tänk dig för innan.

9. Gör om och gör rätt

Tänk att vi idag får möjlighet att titta på en bild innan vi visar den, utnyttja det! Visa bara bilder du är nöjd med. Det är så lätt att ta en bild idag och även att glömma bort det som är i bilden så ta en titt och en extra check innan du publicerar bilden.

10. Använd hjälpmedel

Idag har du verkligen alla möjligheter att använda dig av tekniska lösningar för en perfekt selfie. Du kan ske en uppsjö av olika selfiepinnar, drönare och andra praktiska men ibland överdrivna hjälpmedel. Om du verkligen behöver hjälp med dina bilder så använd verkligen hjälpmedel, herregud ett enkelt stativ sågs som overkill för inte länge sen så vad gör det om vi tar hjälp av andra saker nu för tiden? Gör och använd det som fungerar för dig.

Alla dessa hjälpmedel är rätt praktiska faktiskt, sen behöver man inte tycka det är pinsamt, dels för att det är vanligare idag med dem men också för att allt inte behöver handla om dig. Du kan använda en selfiepinne till så mycket annat t.ex. gruppfoto, förlängningsarm eller liknande. Är du ändå inte riktigt bekväm med att gå runt med en selfiepinne så kan en fjärrutlösare vara en bra investering eller använd tidsutlösaren på mobilen eller kameran. Det finns verkligen bra möjligheter, inte sant?

Idag kan du också förändra utseendet på din bild genom att byta lins, det går lika bra med ett mobilskal som det gör att byta objektiv på en systemkamera, kvalitén kanske inte blir perfekt men för det mesta så ser det faktiskt bra ut. Dessutom ger det en hel del variation som inte alla kommer med. Det finns idag allt från, Makro och vidvinkel linser till riktiga fisheye objektiv och även zoom har vi sett. Det finns verkligen något för alla idag.

11. Glöm inte bakgrunden

Nu har vi pratat om dig och det som är precis framför kameran. Därför är det extra viktigt att ta blicken bakom dig. Vad har du bakom dig? Har du en fin utsikt eller är det i din stökiga lägenhet? Tänk över hur du vill synas och i vilket sammanhag. Glöm heller inte att även om bakgrunden är fin så kan den lägga dig helt i skugga om den är väldigt ljus.

Även om photobombare inte är lika jobbiga idag så är det något att hålla koll på. Även om en fotobombare kan vara jobbig så är det nästan värre att missa en bra bild för att man inte tänkte på just bakgrunden. Är du dessutom på semester så kan det vara kul att visa något annat än dig själv, en fin bakgrund kan därför piffa till bilden lite extra och det är väl inget man vill missa eller?

Glöm alltså inte bakgrunden, det är 90% av bilden direkt när du är utanför din bostad, glöm inte det.

12. Gör något annorlunda

Ta en bild som ingen annan gör. Utnyttja varje tillfälle för att få lite annorlunda bilder där kanske inte du är i fokus. Om du reser till varmare breddgrader så har du en bra möjlighet att få fina bilder under vattnet. Tänk en bild med dig och en havsköldpadda i bakgrunden. Eller tänk dig en bild på dig Machu Picchu, Serengeti.

Du kan också ta en bild när du hoppar i en pool eller när du äter en glass, det finns så många saker du kan göra för att få en lite mer speciell bild. Det behövs inte så mycket egentligen för att få en bra bild att bli lite bättre.

13. Bli effektivare med filter

Ett filter kan göra under och dagen kan bli lika bra som en perfekt selfie. Ett superenkelt knep för att alltid få en bra start på din selfie eller bild av dina vänner är att använda samma filter varje gång. Det ger en bra grund och därifrån kan du fixa till lite skavanker. Filter använder sig både fotografer och videoproducenter av, då kallas det för LUT’s. Filter kan få en tråkig höstdag att se ut som en fin vårdag och vise versa. Testa dig fram tills du hittar något filter som passar och försök sen att använda det i fortsättningen.

14. Be en kompis om hjälp

Nu har vi kommit dit alla någon gång förhoppningsvis har varit. Be en vän om hjälp om du ska ta en bra selfie. Att be en vän om hjälp öppnar så många dörrar för att göra bilden mer levande. Du kan även ta en bild med en vän, de bilderna blir ofta ännu bättre och mer personliga. Det här tipset borde egentligen komma först men vi tycker att det är så självklart så det vore en skam om det var på plats nummer ett.

15. Andra typer av bilder

När du läst våra tips och känner att du har koll på dem. Släng då ett öga på våra tips på andra bilder som du kanske inte tänkt på.

Skor och händer

När du tänker på selfie så kommer det troligtvis att dyka ett foto av en persons ansikte men en selfie är egentligen en bild av dig som tas av dig. Så varför inte ta en bild på dina fötter, speciellt om du vill visa dina nya skor? Eller ta en bild på det nya armbandet eller klocka på din handled. Ibland är även dina nypolerade naglar något som borde synas lite mer.

Tätare bilder

En svårighet med selfies är att bakgrunden vanligtvis är distraherande. Du kan också ofta se att personen i fotot når ut för att den håller i telefonen eller kameran, detta kan vara en del av bilden såklart men de gångerna du inte vill ha med armen så kan du lösa det med en tät bild. Du kan zooma in innan du tar bilden men även efter. Ibland fungerar det och ibland inte, det viktiga är att veta de olika sätten man kan forma sin bild.

Ett viktigt bonustips är att du bör zooma in lite istället för att ta mobilen närmare ansiktet. Det minskar problemen med en förvrängd bild, dessutom får du ofta en fin bakgrund som är lite ur fokus.

Vatten

Om du vill utnyttja poolen så kan du flyta på ryggen i poolen och sedan ta en bild ner mot ditt ansikte. Det blir oftast lite roligare bilder på det här sättet och har du tur så får du även en riktigt fin bild. Att ta en bild i ett bubbelbad eller i havet kan utnyttjas på samma sätt. Att visa sig i vatten kan vara en bra idé för att göra något annorlunda. Eftersom inte så många har tillgång till en pool eller have runt hörnet så är det ett bra sätt att få en unik känsla i din bild.

16. Lite överkurs

Det ska inte så mycket redigering till innan semesterbilderna går från amatörfoton till något som skulle kunna ställas ut på ett galleri – i alla fall nästan. Här kommer några tips på appar som du bör överväga att ladda ner innan avresa.

PicsArt Photo Studio

En funktionsrik redigeringsapp med åtta kategorier med olika effekter som du kan använda för att redigera dina bilder. Dessutom kan du välja mellan en rad olika ramar och fotoalbum som gör dina bilder ännu roligare. Appen är enkel att använda, ingen bruksanvisning behövs.

iPhone | Android

Dblcam

Appen som tar selfies till en helt ny nivå! Du kanske känner dig obekväm när du tar en selfie offentligt men med den här appen får du ett ännu intressantare självporträtt. Hur? Dblcam tar en bild med kameran på både fram- och baksidan och placerar bilderna bredvid varandra. Och genast har du fått en bild av hur du själv ser ut på toppen av Eiffeltornet , samtidigt som du får med den fantastiska utsikten över hela Paris.

iPhone | Android

VSCO

Flera nämner VSCO som den bästa gratisappen för att redigera bilder och inte utan orsak. Den är inte bara enkel att använda och har de viktigaste funktionerna som justering av exponering, ljus, färgtemperatur och kontraster, utan har dessutom ett brett utbud av riktigt bra filter. I motsats till andra appar kan du anpassa flera inställningar till varje filter. Med VSCO cam kan varje bild som du tar bli ett eget konstverk. Se hashtag #vscocam på Instagram.

iPhone | Android

 

För mer selfie-idéer, sök på Instagram eller Google eller Bing och sök på hashtags t.ex. #selfie – Det är ett utmärkt sätt att se (mest) dåliga men även bra exempel.

För mer tips och idéer gå med i nyhetsbrevet!

Allt du behöver veta om nöjesbranschen