Press "Enter" to skip to content

9 enkla tips till hur man blir DJ

Det kan låta enkelt att vara DJ men i själva verket är det betydligt svårare än vad man tror. Därför skrev vi den här artikeln med enkla tips till hur man blir DJ. Tips du kan använda idag för att snabbt få resultat och börja arbeta mot ditt mål. Det ligger otrolig kunskap och erfarenhet bakom en duktig DJ. Det är inte bara att sätta igång musik och byta låt utan det handlar minst lika mycket om att känna stämning, veta hur allt fungerar och framförallt vara närvarande. Det kostar självklart en del också om man ska äga utrustning själv, tack och lov så har de flesta klubbarna utrustning nu för tiden så det underlättar för DJ’s som inte har eller vill ha egen utrustning. Däremot så kan det vara ett väldigt arbete och kostsamt innan man kommer dit där man har möjlighet att få spela på klubbar. Man får vara inställd på att det kommer att handla om en hel del pengar att ligga ute med innan man tjänar pengar. Det är helt enkelt viktigt att statsa på rätt delar av utrustningen innan man börjar investera i det som kostar mycket pengar. Du kanske kan låna en väns mixer eller kanske prova i en butik så att du vet vad du ger dig in på innan du börjar.

Vad tjänar man som dj?

Våra passioner är ofta det som styr och inspirerar oss och det som ger våra liv mening. Men bara genom uthållighet, engagemang och beslutsamhet kan vi nå våra mål. När dessa saker är viktiga så är det såklart många som tittar mot löner och arvoden och visst är det inte många som missar vad framgångsrika djs tjänar. Därför har du här en lista på vad du kan förvänta dig i olika steg.

När det gäller passion är musik en sådan sak som inspirerar många människor. Musiken hjälper oss att känna en rad känslor. Den blir soundtracket till våra liv och har förmågan att transportera oss bort från våra vardagliga bekymmer och in i en annan värld.

Det är inte konstigt att många människor drömmer om att bli en DJ. Men hur ska man kunna komma igång? Tja, det gäller helt enkelt att ta det första steget. Det största problemet är ofta just det – att helt enkelt börja. Många människor ser inte riktigt möjligheterna. Att ha en färdplan för var du är och vart du vill åka är ett bombsäkert sätt att komma igång.

Här är 9 tips som hjälper dig att komma igång med din dröm om att bli en DJ:

1. Lyssna på musik

Det första och kanske mest avgörande steget är att aktivt lyssna på musik. Lyssna på set, mixar och låtar av andra DJ:s på exempelvis Soundcloud, YouTube eller Mixcloud.

Gå till klubbar och lyssna på DJ:s. Få en känsla för musiken och en förståelse för hur man bygger ett så kallat set samt hur man bygger upp stämningen. Hur börjar och slutar ett bra set? Vad händer i mitten?

Medan du lyssnar på andra kommer du att utveckla en känsla för vad du själv vill. Är du intresserad av housemusik, electro, dancehall, techno, eller pop? Vill du arbeta med komplexa eller hypnotiska rytmer eller bara få alla att le stort på dansgolvet?

Att veta vad du vill kommer att hjälpa dig att hitta låtarna du sedan kan använda för att skapa unika upplevelser som DJ.

2. Börja enkelt

Börja med att hitta någonstans att öva och någon som kan visa dig grunderna i hur man DJ:ar. Sen är det helt upp till dig själv. Det är lite som att lära sig ett instrument, man måste öva, öva, öva.
Gå ut mycket på klubb också, kolla upp andra DJ:s du tycker om och gå till deras spelningar. Man lär sig mycket av att titta på och lyssna hur andra gör.
Men det viktigaste är att du har ett genuint musikintresse, och att du är beredd att lägga ner mycket tid på att lära dig spela och hela tiden leta ny musik.

3. Använd dina vänner

när du vänjer dig

Ofta är det bästa sättet att komma igång på hemmafester eller vänners födelsedagskalas och studentskivor. Ta varje tillfälle du får att spela inför folk. Det ger värdefull erfarenhet.

Att tänka på när du mixar:

  • Tänk på att låt a och låt b ska ha samma volym.
  • Pitcha inte för mycket. Inte mer än runt 3%.
  • Mixa inte refränger eller sånger med varandra, det låter mkt dåligt.
  • Om du märker att mixen du håller på med låter som solvalla (massor av dunk) bryt över till låten du försöker mixa med eller byt tillbaka till låten du hade från början.
  • Du behöver inte stå och beatmixa hela kvällen. Du kan göra Slam och Cut mixar också. Variera dig lite, det låter bättre!

Gå själv på fester och delta aktivt i klubblivet inom din musikaliska genre. Att skapa kontaktnät och lära av andra är mycket viktigt.

4. Köp utrustning

Sedan måste du köpa mjukvara och hårdvara så att du kan börja arbeta med musik på allvar. Ableton, Traktor och Serato DJ är alla populära program och vart och ett har sina egna distinkta fördelar.

Utöver mjukvara behöver du även utrustning för att mixa. Du kan alltid uppgradera din utrustning senare, men att skaffa en grund som håller måttet är viktigt. Pioneers industristandard DJM-850 mixer eller Denon DN-X1600 är båda bra val.

Med din programvara och mixer på plats är det dags att börja utforska. Du kan lära dig mycket av att bara vara nyfiken och prova dig fram. Vi rekommenderar också att du tittar på några av de hundratals video-tutorials och tips som finns på YouTube.

 

5. Spela in mycket material

När du känner dig bekväm med din programvara och hårdvara och känner att du behärskar grunden är det dags att sätta ihop en mix.

Tanken är att skapa en resa för lyssnarna som gärna får bjuda på olika överraskningar. Efter att ha lyssnat till andra DJ:s mixar och verk bör du ha en grundläggande uppfattning om hur man kan strukturera ett riktigt bra set.

Använd ett program som exempelvis Logic eller Ableton att fånga din mix och dela den sedan på Facebook, Soundcloud eller Mixcloud.

Denna mix kan också vara din ”demo” som du ger till personer du vill jobba för eller med.

 

6. Spela på klubbar

Nästa steg är att börja verka som DJ. Det är det allt handlar om, eller hur?

En annan populär metod är att kontakta lokala barer eller klubbar. Erbjud dig att vara värd en kväll när det inte brukar vara så många gäster på klubben. Drar du mycket folk kan du fortsätta och kanske till och med bli ett fast inslag i programmet.

Glöm inte att skicka din mix till fest- och klubbarrangörer. Du kan faktiskt göra det redan innan du haft en spelning, men vi rekommenderar att du väntar tills du har mött din publik några gånger.

7. Anmäl dig till en kurs

Experimentera med din utrustning, lyssna på musik gjord med annan utrustning och titta på tutorials på nätet. Det är väl investerad tid. Men du når ofta relativt snabbt en punkt där du inser att det är dags att ta nästa steg.

Om du inte går DJ-skola behöver du först och främst inför­skaffa din egna DJ-utrustning vilket oftast är kostsamt. Det går att lära upp sig själv men det tar väldigt lång tid. Vi på STAR DJ har all typ av ljud- och ljus­utrustning för att kunna simulera en nattklubb.

Det som tar längst tid att lära sig  är att kunna mixa ihop låtar. STAR DJ är en snabb väg för att lära sig tekniken när du mixar. Den största delen av tekniken handlar om att lära sig att lyssna till musiken så du kan få de olika låtarna att gå ihop. Utöver det finns det en rad olika punkter (se sidan Kursplan) som du måste lära dig för att kunna konkurrera på DJ-marknaden.

Både musiken och DJ-yrket har utvecklats extremt de senaste åren. Därför är det viktigt med DJ-lärare som frekvent spelar ute bland Stockholms stora nattklubbar. STAR DJ jobbar enbart med DJ:s som spelar på de populäraste nattklubb­arna kring Stureplan.

För att komma till nästa nivå är det en bra idé att anmäla sig till en kurs. Det finns många kurser att välja mellan, som bland annat mjukvaruspecifika kurser för varje mjukvaruplattform, samt särskilda färdigheter man kan öva sig i som mixning, beat-matchning, produktion (om du vill komponera och spela in din egen musik för att använda i set) och själva liveframträdandet.

De flesta större städer erbjuder kurser i modern musik och ljud på universitetsnivå, men det finns även onlinekurser som är väl värda att utforska.

8. Tänk på att ha tålamod

När du väl har börjat leva som en DJ med spelningar och arbetar med nya mixar gäller det att inte slå av på takten. Försök att fortsätta utvecklas.

Sätt upp några ambitiösa men ändå realistiska mål. Till exempel att ha spelat på en viss fest innan ett visst datum eller att, under en period, ha minst tre bokningar i veckan.

Lär känna människorna i ditt samhälle, initiativtagare, andra DJs och klubbägare för att bygga ditt varumärke. Framför allt, ha tålamod. Det tar tid att bli en välkänd DJ.

9. Börja idag

Om inte nu, när? Det är aldrig för tidigt att börja om du gör det i rätt ände.

Även om de största problemet människor möter när de jagar sina drömmar är att komma igång är det andra problemet pengar. Det är därför vi på Ferratum har utformat enkla, flexibla och kortfristiga lån som gör att du snabbt kan få tillgång till kontanter.

Att börja är inte svårt men att lyckas eller att kunna leva på sin musik är en annan historia, fortsätt läsa om hur man lyckas som DJ.

För mer tips och idéer gå med i nyhetsbrevet!

Allt du behöver veta om nöjesbranschen