Press "Enter" to skip to content

Hur får man jobb som produktionsassistent

Äntligen kommer artikeln om hur man får jobb som produktionsassistent och hur det fungerar att arbeta som assistent på inspelningar.

Att arbeta som assistent på filmproduktioner eller produktionsassistent som det heter är ett av de vanligaste och kanske bästa sätten att börja arbeta med film. Men det som inte alla tänker på är att det faktiskt inte är så enkelt som det låter. Faktum är att det är ganska hög konkurrens bland nyexaminerade filmstudenter att få arbeta på olika filmproduktioner så enkelt är det inte. Däremot så är det inte en särskilt hög tröskel att ta sig över när det kommer till kunskap, en allmän känsla för vad som kan behövas och lyhördhet är bra egenskaper som kommer att behövas om du vill arbeta som prod.ass. Det mesta kommer du att lära dig under tiden du arbetar och ju fler produktioner du arbetar med desto enklare kommer det att bli att hänga med.

Vad gör en produktionsassistent?

Produktionsassistenterna är utan att överdriva väldigt viktiga och en filmproduktion skulle inte fungera utan deras hjälp. Därför är det viktigt att se vikten av en prod.ass. innan man börjar leta jobb som just det. Att ha en förståelse för vad man förväntas göra och varför det är viktigt är bra innan man är med om sin första inspelning. Som produktionsassistent fyller du en viktig funktion vid en filminspelning och produktionen skulle med största sannorlikhet bli betydligt svårare utan dig som hjälpreda. Knepet är att du kommer att vara den som ofta stå för de praktiska detaljerna som ingen annan tänker på. Detta är värdefullt.

Man kan säga att produktionsassistenten är en hjälpreda åt produktionsledaren. Detta betyder alltså att man gör det mesta och det som behövs göras kan vara väldigt varierande uppgifter. Tänk dig olika arbetsuppgifter som att t.ex. hämta skådespelare, köpa en lampa som gått sönder, skriva ut manus, hämta utrustning osv. Det som gör att inspelningen flyter på utan att stanna upp.

Hur går man tillväga för att få jobb som produktionsassistent?

 

Heltidsjobb som produktionsassistent?

Som i alla andra yrken så finns det många som specialicerat sig på att ”prodassa” som det heter. Dessa har ofta detta som ett heltidsjobb och är för det mesta standby för att kunna hoppa på nästa produktion när den sätter igång Det finns definitivt möjligheter att arbeta heltid som produktionsassistent, speciellt för den som inte vill sitta på samma projekt helatiden. Att arbeta som produktionassistent är nämligen ett väldigt varierat arbete och kommer att ge dig som tänker på det eller som vill testa filmyrket mycket roliga arbetsdagar framför dig och väldigt bred erfarenhet. Det är också en perfekt start för dig som vill bli producent eller som tänker på en annan karriär inom film.

För mer tips och idéer gå med i nyhetsbrevet!

Allt du behöver veta om nöjesbranschen