Press "Enter" to skip to content

Hur blir man musiker eller artist

Frågan, ”hur blir man musiker” kan dyka upp en hel del, inte bara inom musikvärlden men många har haft en dröm om att spela inför folk eller på annat sätt stå på scen. I den här artikeln går vi igenom ett par bra tips och sätt på hur du kan komma ett steg närmare en karriär som musiker eller artist.

För att kunna arbeta som musiker så var det förut ett krav att du skulle ha erfarenhet och kunskap kring ett visst instrument eller vara väldigt begåvad på andra sätt. Idag ser verkligenheten ut på ett helt annat sätt. Idag kan du bli en framgångsrik artist eller musiker med hjälp av en dator eller med hjälp av andra personer och deras kunskap. Själva förståelsen för musik och dess industri har också utvecklats i takt med den tekniska utveckling som skett så nu finns det inte mycket som stoppar en person med drömmar att faktiskt kunna satsa på en karriär som musiker.

Vad behövs egentligen för att bli artist?

Är du musikalisk som person och är intresserad av att arbeta med instrument, sång eller att på annat sätt skapa musik, då har du alla möjligheter idag att även med enkla medel synas eller höras. Som musiker kan du vara specialist på en viss typ av instrument, eller så kan vara med i en orkester eller ett band. Du kan även licensiera musik och sälja andras musik till Youtubekreatörer eller andra personer som behöver musik. Du kan även vara den som skriver sångtexten eller jobba som sångare eller musikproducent som vi skrivit om i den här artikeln.

Du måste vara beredd på att din arbetsplats kan variera mycket beroende på vilka typ av uppdrag du sitter med. Det är inte ovanligt att du sitter i en studio ena dagen och andra dagen är du och letar nya ljud ute i skogen. Yrket som artist eller musiker skiljer sig ofta en hel del beroende på vilken typ av musik du arbetar med eller producerar. Det finns dock några egenskaper som kan vara extra värdefulla för den som vill bli musiker.

  1. Att vara lätt att komma överens med och dynamisk
  2. Sprid ett gott humör och tänk långsiktigt i relationer
  3. Var självkritisk men tro samtidigt på dig själv och dina färdigheter
  4. Var villig att arbeta hårt och länge
  5. Var drivande utan att trampa folk på tårna, i början kommer du att vara tvungen att fixa gig själv

Eftersom branschen är tuff och stundtals omöjlig för många att ens fantisera om så behövs positiva människor som också vågar gå sin egen väg. Dessa kommer att vara viktiga under karriären eftersom du kommer att inspireras av dem och de av dig. Läs böcker och se på filmer och dokumentärer om musiker och artister, se hur de hanterade motgångar och tog sig fram industrin.

Hur ska man börja?

Det är aldrig lätt att börja, kom ihåg det. Däremot så är det oftast lättare än man tror och gemensamt med alla resor så måste den börja någonstans. Ge inte upp och skiv ner en plan där du försöker se möjligheter i det lilla. Undersök till exempel möjligheter kring praktikplatser eller utbildningar runt dig eller kring där du bor. Se om du kan hoppa in i ett band eller på annat sätt vara delaktig och lära dig mer, kanske även visa dina färdigheter inom musik. Oavsett så har du alla möjligheter, sålänge du börjar.

Att starta ett band

Grunden till att starta ett band är att hitta medlemmarna som vill spela med dig, så det du måste välja är om du kan tänka dig att hoppa in i ett befintligt band. Det underlättar, vi lovar. Om man inte känner några som har ett band eller som man kan vara med så får man helt enkelt börja leta dvs. om ambitionen är att vara i ett band. Idag finns internet så använd det, du kan hitta allt bara du tar dig lite tid och letar på platser och forum där andra som dig letar. Skriv till dina kontaker på sociala medier att du söker bandmedlemmar eller band. Om det är kris, sätt upp annonser i området och runt platser där personer samlas.

En sak som många glömmer är att samla rätt personer, inte de som nödvändigtvis är bäst musiker. Det viktigaste är att man passar bra ihop eftersom man ska samarbeta under, ibland ganska hårda förhållanden. Enkelt sagt så ska alla kunna samarbeta och komplettera varandra väl. Rätt personer är viktigare än ”rätt” genre. Er genre kommer troligtvis att ändras en hel del ändå under bandets alla spelningar och efter ett par sessioner i studion.

Glöm inte att skriva avtal mellan alla medlemmarna i bandet. Det är viktigt att ha alla papper i ordning innan man sätter igång. Det värsta som finns och det vanligaste som faktiskt händer är att något inte fungerar och att bandet inte har ett kontrakt eller avtal sinsemellan. Det kanske inte gör något om man inte börjat sälja sin musik men om ett skivbolag signat ert band så är det bra om alla har ett avtal inom gruppen. För att allt ska fungera så måste alla vara överens om det ni bestämt.

 

För mer tips och idéer gå med i nyhetsbrevet!

Allt du behöver veta om nöjesbranschen