Press "Enter" to skip to content

Hur man marknadsför sig som musiker

I denna artikel går vi igenom de enklaste och smartaste tipsen till hur man marknadsför sig som musiker eller artist. För det mesta är det svårt att marknadsföra sig, det spelar ingen roll vad du arbetar med men inom alla kreativa yrken som t.ex. musiker eller artist så är en viktig del marknadsföringen. Vi visar de enklaste sätten så att du inte ska behöva lägga allt för mycket tid i början utan helt enkelt få en så bra start som möjligt. Om du börjar redan idag så kommer du att märka skillnad väldigt snabbt men det gäller att du fortsätter som med det mesta är din marknadsföring en färskvara. När du börjar få gig och liknande så kan du använda en del av inkomsterna till att anlita en PR-konsult som hjälper dig att synas. Om du har andra tips och idéer skriv då gärna en kommentar så att fler kan få hjälp.

 

Facebook

Facebook är självklart för många men har du en dröm om att bli artist så är det dags att starta en Facebook-page. Det kan vara en bra grund av din karriär då följare är vikigt för att skapa förtroende mot skivbolag och fans. Tänk på att om du skapar en sida så ska den inte ligga still alltför länge, precis som andra sociala kanaler så måste du uppdatera en del.

Spotify, Apple/Google Music och andra kanaler

Samma dag du gjort klart din första singel så bör du tänka på att lägga upp material på Spotify och andra musiktjänster, det är faktiskt där du blir upptäkt. Din musik kan du marknadsföra via de här kanalerna på dina social medier. Det finns många sätt att marknadsföra sin musik men då måste den finnas någonstans också, dessutom kan du tjäna pengar på musiken om den finns på internet.

Hemsida

Det skulle vara konstigt om du inte hade en hemsida som musiker men det finns många som helt bortser från det. Gör inte det, se till att fixa en hemsida direkt, den behöver inte vara dyr eller speciellt flashig. En hemsida gör att du syns och är som ditt visitkort utåt mot personer som inte hittat dig än. Så gör en hemsida idag, när den är klar så har du redan då kommit en bra bit på vägen.

One.com och Bluehost är två riktigt bra och billiga företag där du kan starta din egen hemsida via dem.

Youtube

Som musiker har du även möjlighet att lägga ut din musik på Youtube eller andra platser med video men du kan också ge bort musik till kreatörer som vloggar osv. Med deras hjälp så kan du markandsföra din musik till ännu fler personer. Detta har varit extremt effektivt. GoPro brukar använda mindre kända band i deras reklamfilmer, dessa ser sedan deras kunder och det okända bandet är nu väldigt efterfrågat. 

Instagram

Finns du på facebook så har du säkert lite koll på Instagram. Instagram kan fungera som en bra kanal ut till dina potentiella fans men det är inte prioritet på Instagram om du frågar oss. Vi tycker däremot att det är viktigt att finnas där och vara aktiv men stirra inte för mycket på dina följare, det får ta sin tid. Men som med allt annat som vi skriver om så får du inte glömma att vara lite aktiv och finnas till. Du kan ju även lära dig en del av dina idoler eller dina konkurrenter. Se hur och vad de skriver och när, information som du kan använda mer än du tror. Instagram är även ett bra sätt för dig som artist att nätverka direkt med dina följare och fans. Ett sätt är att använda livefunktionen, dels så hittar fler dig och din musik men du kan även få hjälp av dina följare att synas till en större del folk som annars inte skulle hitta dig.

PR-konsulter

När du börjat etablera dig eller om du har lite pengar över så är det smart att e om hjälp från en PR-konsult. Dessa vet hur du kan marknadsföra dig på rätt sätt och effektivt. Sådet är en investering som alla musiker eller artister borde göra ganska tidigt i karriären. En PR-konsults jobb är att se dina styrkor och hur du kan använda dem till att synas i media, tidningar och annan press. När du släpper din första singel så bör du ha en PR-konsult eller PR-Byrå vid din sida. Det underlättar iallafall en hel del.

Workshops

När du har tid över eller om du känner att det är dags för lite vila från att skapande så rekommenderar vi att du går på workshops. Går du iväg på ett par tillfällen då och då så kan du lära dig något nytt inom ditt område eller genre men även ta tillfället att marknadsföra dig. Ett annat sätt att synas är att faktiskt hålla i egna workshops. Att ha egna workshops är effektivt eftersom det betyder att du vet vad som ska läras ut och du kan då berätta lite om vad du gör och kanske även använda din musik i övningarna.

Skolor

Nästan alla har gått i skolan och vad hittar vi där? Jo, personer som lär sig och är där för att de förhoppningsvis vill lära sig. Så att vara aktiv i skolan efter att man inte går i skolan är ett effektivt sätt att dels skapa sin första skara fans men också ett sätt att ha ett forum där man kan lära ut det man kan. Det finns många bra anledningar till varför man ska vara runt skolor, marknadsföring är en men du har även all kunskap under ett tak, det kan du också utnyttja.

Kurser

Precis som med Workshops så kan kurser under en sommar eller kanske kvällar vara ett sätt att visa dig och din musik. Det kan också vara ett sätt att träffa bandmedlemmar medans du lär dig något nytt. Eftersom musikbranschen kan vara lite ensam ibland så är en kurs ett trevligt sätt att få vänner men också ny kunskap. När du känner dig lite säkrare så kan en egen kurs vara att tänka på. Det finns nämligen många möjligheter idag att skapa en egen kurs via t.ex. internet.

Event, mässor och festivaler

Vi behöver nog inte förklara varför mässor och event är minst lika viktiga som festivaler. Det är ett ypperligt sätt att synas, träffa folk och kontakter och därmed utöka sitt nätverk. Det finns otroligt många fördelar med att vara aktiv bland folk. Att synas på dessa platser är aldrig fel och brukar även motivera många till att göra det lilla extra för att synas och få marknadsföring. Det är faktiskt på dessa platser du hittar agenter och managers så iväg med dig och nätverka.

 

Vi hoppas att dessa tips hjälper dig att hitta din stil i hur du vill marknadsföra dig och din musik.

För mer tips och idéer gå med i nyhetsbrevet!

Allt du behöver veta om nöjesbranschen