Press "Enter" to skip to content

7 bra tips till hur man blir musikproducent

Musikproducenter är direkt ansvariga för musikinspelningar av olika slag, det är de som bestämmer hur slutprodukten ska komma att låta samt sköter allt det administrativa, därför kan man ofta samarbeta som musikproducent med andra som ger olika styrkor till samma produkt eller projekt. En kanske lite enkel liknelse är att jämföra musikproducenten med filmregissören. Att vara en musikproducent betyder för många att vara projektledare eller möjligtvis chef men andra kan ibland se en samarbetspartner eller mentor som en bra förklaring. Alla har ju rätt egentligen. Producenten har helt enkelt en massa olika uppgifter som många förväntar sig ska kunna utföras på ett galant sätt. Arbetsuppgifterna varierar och det krävs att man är duktig på att samarbeta och även kommunicera men också fungera i olika sammanhang och situationer. Att kunna ge och ta kritik, att kunna producera musik själv är även det en viktig egenskap för att kunna följa med i arbetet. Det kanske mest positiva är att det inte krävs att man är en stjärna på att sjunga, inte heller är det särskilt viktigt att kunna spela instrument. Ha man en grund så är det bra. Det blir dock allt viktigare med ett öra och känsla för vad som är bra och även vad som eftersöks eller kommer att bli intressant i framtiden, inovativitet.

Den kanske viktigaste egenskapen en musikproducent kan ha, förutom då att ha erfarenhet av att göra musik själv är att skapa trygghet i bandet eller i studion. Som musikproducent har man ett förtroende som artisten eller gruppen behöver för att de ska kunna låta så bra som de bara kan under inspelningen av deras musik. Andra egenskaper som underlättar för musikproducenter (och de runt omkring) är om man som person är stresstålig, noggrann, flexibel och har lätt för samarbeten.

7 Tips till hur man blir musikproducent

Vi har gjort en liten lista på smarta, tydliga och bra tips för att faktiskt nå en bit framåt om du börjar idag. Tänk på att börja så fort du kan så att du känner snabbt om detta inte är något för dig. Sitt inte och dröm utan testa, undersök och fundera på om det här kan vara ditt yrke. Det finns alla möjligheter att arbeta som musikproducent men då måste du börja någonstans. Följ därför listan under om du siktar på att bli en musikproducent.

 

Att utbilda sig till musikproducent

Vi brukar inte ge folk tipset eller rådet att utbilda sig eftersom att det enligt oss inte alltid ger en klar väg till hur man kan utvecklas till det man vill. Men nu när det handlar om att bli musikproducent så är det desto viktigare att få en gedigen utbildning. Det behövs inte alltid men det kan underlätta eftersom att en utbildning inom musik ofta ger praktiska erfarenheter och att det är mindre tid mellan projekten, dvs. om du kommer att arbeta med enskila singlar. En intensivkurs kan hjälpa dig att komma på banan relativt snabbt men en längre utbildning eller kurs är inte fel väg att gå den heller.

Vill du gå den hårdare vägen och ta dig upp på egen hand utan utbildning så finns också den möjligheten men då får man vara beredd på att lägga ner extra mycket arbete och det krävs i regel då också att man har lite mer musikalisk kunskap redan från början, helst också att man kan behandla något instrument. Köp sedan hem en teknologiutrustning som du kan använda dig utav och se till så att du kan varenda litet knep och vet hur allt fungerar så att du kan gå vidare med att lära dig mixningarnas grunder.

Genom att själv spela in musik eller låta vänner du känner göra det hos dig så kan du öva på att sätta samman olika delar och mixa materialet till bästa slutresultat. Det kommer att krävas mycket träning och när man sedan är redo gäller det att lyckas komma in och bli ett namn.

 

Lär dig att förstå uppbyggnad av olika genrer tidigt

Redan från början när vi alla börjar uppskatta musik så lär vi oss också genrer. Men vi rör oss inte ofta utanför våra bekväma zoner så det är viktigt att göra om du har som mål att bli musikproducent. Vi sitter ofta fast i det vi tycker om så är inte Jazz din grej, lyssna mer på Jazz för att förstå hur musiken fungerar och är uppbyggd. Du kanske inte tycker om musiken men du kanske hittar något i låtarna och tonerna som du kan använda i den musikstilen du tycker om och vill arbeta med. Det värsta som finns är när man tittar på sina egna tavlor eller om en person bara lyssnar på sin egen musik, den blir snabbt tråkig, monotom och tunn. Försök att bli nytänkande och blanda in oväntade stycken i dina egna produktioner, de som lyssnar kommer att märka detta.

 

Hjälp till

Även om du är världens största talang och både du och din mamma tycker att du förtjänat en förstaplats på Billboard-listan för längesen så är det lite svårare att övertyga musikindustrin om varför du kommer bli nästa musikunder, bara du får en chans. Det första stegen från att vara en bedroom producer till att bli en del av branschen på riktigt kan vara väldigt svårt. Många av de stora artisterna och producenternas karriärer bygger helt på personliga kontakter, och det är dessa som kan vara svåra att få till om man helt enkelt inte fått in en fot någonstans. Försök därför att engagera dig i musikbranschen från andra hållet, skaffa sommarjobb eller praktikplats på ett skivbolag, bli lärling eller medhjälp hos en manager eller agent, erbjud dig att hjälpa till där du kan!

Börja inte med att dra fram din musik och be om uppdrag det första du gör, utan arbeta bara flitigt och var en god vän. Bygg nätverket och vänskapen långsiktigt, får du dig en vän på ett skivbolag under sommaren kanske den här personen i framtiden helt enkelt kommer vilja hjälpa dig för att de tycker om dig. Se till att vara nyfiken, vänlig och visa framfötterna. Så har du fått in en fot!

Kom ihåg att ditt nätverk är lika viktigt som musiken du producerar. Ju fler människor du lär känna, desto fler människor lär du känna.

Ta en promenad ibland

Spendera inte varje vaken minut fokuserad på musik. För att kunna vara riktigt produktiv behöver du ta många pauser, gärna där du bryter av helt från det du fokuserade på. Detta hjälper dig att hålla inspirationen och kreativiteten uppe.

Istället för att fortsätta pusha sig själv till att vara produktiv, tänk på att även komma bort från studion. Oavsett om det är en dag, vecka eller en månad så ta din tid för att få lite perspektiv på saker och ting. Gå och gör något annat, helst något som är helt orelaterat till musik överhuvudtaget. Återupptäck din nyfikenhet eller andra aspekter av världen så kommer du verkligen kunna ladda dina inspirationsbatterier. Fyll på din kreativa tank med mer material för studion. Att gå en promenad har varit en standardmetod för att bryta sina kreativa blockeringar i århundraden för författare, konstnärer och musiker. Det är viktigt att skapa ett utrymme för ditt sinne, detta gör att du kan gräva fram massa läckra nya idéer och nya perspektiv ur ditt undermedvetna.

Gå på festivaler utomlands

Sommaren är den totala festivalsäsongen och du gör dig själv en tjänst på flera olika sätt genom att ta tillvara på den. Förutom den uppenbara glädjen i att gå på en festival (hallå, lera, stövlar, kompisar och ljummen öl?) så har du också tillgång till en stor blandning av olika artister som du kan suga till dig inspiration från. Oftast så finns det en eller två artister som du aldrig hört tidigare, passa på att gå på deras spelningar! Ju fler olika genres och typer av performances du kan ta del av, desto större bredd på din egen kreativitet kommer du att få.

Passa på att ha kul, men ta också till dig de olika artisternas scenspråk och artisteri, och gå sedan tillbaka till studion full av inspiration till dina egna tracks. Så gå på så många festivaler och konserter som möjligt, inte bara för att få minnen för livet, utan också för att samla på dig inspiration till hela hösten och vintern som kommer!

Var beredd på att jobba hårt

Vid det här laget hoppas vi att du vet att ingenting kommer gratis. Det är lätt att komma med ursäkter och försöka hitta genvägar, men den viktigaste nyckeln till din framgång är faktiskt hårt jobb. Alla andra punkter på denna lista kan leda dig framåt och ge dig en push i rätt riktning, men de är inte värda så mycket om du inte faktiskt lägger ner tid i studion och nöter, och nöter, och nöter.

Tricket är att göra färdigt varje låt du påbörjar, eller kasta ett projekt du inte alls är nöjd med i papperskorgen. Du kommer inte att kunna följa din egna utveckling om du sitter med 30 projekt i din dator som du varken jobbar på eller slänger, och det kan också göra dig lite kreativt förstoppad. Fokusera på att göra färdigt låtar. Även om du inte är helt nöjd med slutresultatet så är det skönt att färdigställa dem. När du sedan ser tillbaka på din musik så kommer du märka en stor skillnad på dina produktioner, och du kan se svart på vitt hur mycket du faktiskt utvecklas på bara en sommar.

Var dig själv

Håll fast vid dina egna mål och din egna stil och försök att utveckla den och dig själv som artist. Försök inte skapa och producera en stil som är stor och populär just nu, för då försvinner du i mängden. Försök inte heller att bli så stort som möjligt så snabbt som möjligt, utan jobba på att bredda dina kunskaper som producent och utveckla just ditt sound istället. Att följa trender kommer inte att göra dig berömd, gör den musik du vill göra, och försök alltid att hålla den unik.

För mer tips och idéer gå med i nyhetsbrevet!

Allt du behöver veta om nöjesbranschen