Press "Enter" to skip to content

Hur blir man statist

Hur blir man statist som nybörjare eller som skådespelare som kanske vill prova något nytt? Vi har alla hört ordet statist och många i filmindustrin vet självklart vad det handlar om. Dock så vet väldigt få att man faktiskt kan tjäna pengar som statist, kanske till och med skapa sig en karriär som just det. I den här artikeln går vi igenom ett par bra anledningar till varför du borde se möjligheterna med att vara statist.

Så vad är en statist egentligen? Enkelt förklarat är en statist en person som arbetar framför kameran med i bakgrunden. Man skulle kunna säga att en statist är grunden av en filmscen. Självklart står handling och huvudrollsinnehavaren i fokus under en film men dessa skulle inte kunna berätta en historia utan statister. Du kanske inte tänker på det men även filmer med väldigt låg budget har statister, till och med i kortfilmer så tänker man på statister. Anledningen är att statister är så pass viktiga att man helt enkelt inte kan bortse ifrån dem. Statisterna utgör i princip hela filmen, från stämningen och bakgrunden till situationen.

Eftersom statistens roll är så pass viktig så kan många skapa en karriär som professionell statist. Precis som vissa skådespelare skapar en karriär kring reklamfilm så kan många göra detsamma fast som statist, självklart är arvodet kanske inte lika stort men produktionerna är desto fler och man säger att ombyte förnöjer.

Minskar behovet av statister?

Många säger att behovet av statister har minskat men det är inte hela sanningen. Behovet av stora grupper av statister har defitivit minskat men det är kanske inte där man vill vara som statist ändå. En statist som vi skriver om här är någon som syns i bild och som kanske även har en del av historien att göra. Tekniken gör att stora grupper av soldater i ett slag inte behövs i samma utsträckning men att de enskilda soldaterna eller de personer som rör sig kring huvudrollsinnehavarna blir då desto mer värdefulla. De som är ansvariga i en filmproduktion blir mer och mer intresserade av att skapa mindre historier i filmen och där har du som statist ett stor möjlighet att synas och ge värde.

Att skapa sin karriär som statist

Om du som är skådespelare har tid över, är intresserad av att vigda dina vyer eller kanske helt enkelt fastnat, då är det kanske inte en så dum idé att försöka sig på ett par statistjobb och därefter möjligen helt ägna sig åt statistyrket. Det är inte en helt dum idé och om du kan ge mervärde i form av en liten följarskara på sociala medier eller ett antal statistjobb bakom dig så kan det finnas många möjligheter för dig. Faktum är att det är lättare att få roller som statist helt enkelt eftersom att det finns fler roller att söka till. Dessutom så kanske det helt enkelt är roligare för vissa också. Ett omväxlande arbete där du kan göra många olika saker. Ett par personer som skapat sina karriärer som just statist finner du under. Det är faktiskt ganska häftigt.

Vad kan man tjäna som statist?

Allt handlar om pengar verkar det som men har du någon gång tänkt på att kan faktiskt kan tjäna pengar på att göra det du tycker är kul. För någon som tycker om statistyrket så finns det alla möjligheter att tjäna lika mycket eller mer än ett vanligt arbete. Vi har skrivit en lista på värdefulla idéer på hur du kan få snabba statistroller och hur du tjänar som mest på dem. Det finns en väldig möjlighet att överleva som statist. Det finns personer som försörjer sig på att jobba som statist och lönerna kan variera. Från ett par hundra kronor på mindre produktioner till flera tusen kronor per roll, ibland kräver det till och med att du måste resa och en del av arvodet kan du då se till att lösa som resa och logi. Läs igenom villkor noggrant men se även till att sälja in dig så att när du väl söker rollen har en möjlighet att få lite mer för ”besväret” att resa. Viktigt att komma ihåg är att för personer med intresse runt ett arbete som professionell statist så finns det alla möjligheter att tjäna tillräckligt.

Jobba som statist

Att jobba som statist är något som lockar många, för visst vore det väl kul att vara med i en film eller i ett tv-program? Dessutom behövs inga särskilda förkunskaper alls för att jobba som statist och många av de produktionsbolag som söker statister letar efter just så vanliga personer för detta jobb som möjligt. Även om de flesta statistjobb inte kommer att göra dig rik direkt, innebär de ändå ett visst extra klirr i kassan, så att ägna sig åt detta är även en bra av rent ekonomiska skäl.

Förr var det dock relativt svårt att hitta statistjobb, det krävdes ofta att man hade lite kontakter eller jobbade i branschen eller åtminstone en närliggande bransch eller liknande. Så är det dock inte längre, utan idag är det smidigare än någonsin förr att söka statistjobb, då man idag kan göra detta på flera olika webbsajter som har satts upp just av denna anledning.

För de flesta av tjänsterna krävs dock att man betalar en liten avgift för att man ska kunna se de tillgängliga statistjobben. Detta betyder dock inte att det rör sig om bluff-företag på något vis, utan detta är något av en standard i branschen, på grund av hur efterfrågade statistjobben är. Dock varierar det en hel del hur höga avgifterna är, samt hur bra tjänsterna är, dvs. hur lätt det är att få jobb via dem. Vi rekommenderar därav att man jämför några olika tjänster med varandra, för att på så vis försöka avgöra vilka av dem som är de bästa.

Glöm inte att kämpa lite

Det behövs statister i alla åldrar, så även barn och minderåriga kan exempelvis jobba som statister. I dessa fall krävs dock målsmans underskrift och tillåtelse för alla kontrakt som ingås.
Det finns numera särskilda statistutbildningar, som kan vara bra att gå, eftersom dessa av många produktionsbolag ses som meriterande, men det är absolut inget måste att gå dessa, de flesta som jobbar som statister har nämligen inte gjort det, så känn dig inte tvingad till detta på något vis.

För nybörjare kan det i början, när man precis startar sitt jobb som statist, vara rätt trögt med jobben till en början. Ge dock inte upp bara för det, för när du lär dig några knep, så som hurdana uppdrag det är lättast att få, var du lämpligast letar efter uppdrag och så vidare, kommer det att gå betydligt lättare så småningom. Tänk även på att det kommer att vara meriterande för dig att du jobbat som statist förr, så när du gjort detta några gånger kommer bara det att leda till fler jobb för det mesta. Känns ditt nya extraknäck lite tufft i början är det därför otroligt viktigt att inte ge upp bara för den sakens skull, för detta hör i regel till. Fortsätter du ändå, kommer det alltså att lossna och bli både roligare och mer lönsamt med tiden.

För mer tips och idéer gå med i nyhetsbrevet!

Allt du behöver veta om nöjesbranschen