Press "Enter" to skip to content

Guiden till hur man blir skådespelare

En dröm som många har är att bli skådespelare och då gärna i Hollywood. Men hur gör man egentligen för att undvika misstag och ta den enklare vägen, om det nu finns en sådan?

Först och främst måste du bekanta dig med branschen. Börja med att försöka vidga kunskapen inom de olika insatserna inom film- och teaterbranschen, vilka människor som är involverade och hur saker och ting fungerar. Att läsa böcker om skådespelare, regissörer, och författare ger dig förståelse för vart du vill vara och hur du ska komma dit.
Ju mer kunskap du har desto bättre självförtroende kommer du ha inför framtida möten med representanter från branschen.

”You don’t have to be great to start, but you have to start to be great.” – Zig Ziglar

Beroende lite på var du bor någonstans, skiljer sig möjligheterna till att kunna boka ditt första riktiga skådis-jobb. Som en aspirerande skådespelare kommer din stad troligen erbjuda en hel del olika möjligheter att delta i mindre produktioner inom både film och teater.  Det fantastiska med mindre produktioner är framför allt att det ökar chansen att få jobbet, eftersom dessa är enklare att boka jämfört med större, mer prestigefulla TV- och filmjobb, vilket är perfekt för att skapa sig mer erfarenhet.

Och inte bara det – Många gör sig själva en otjänst genom att inte ta tiden att läsa och utveckla sina kunskaper. Utbildning, oavsett nivå – självlärd eller akademisk – gynnar alltid ens färdigheter. Börja redan idag och läs böcker om skådespelarteknik för att förstå teorin bakom scenkonst och filmarbete. Oftast känner man av ganska så snabbt om man vill fortsätta fördjupa sig och då rekommenderar vi att du söker dig till dramaskola eller kurser om skådespel, något som ger dig grunden och avslutningsvis den spets som ofta behövs för att lyckas inom en av världens tuffaste branscher.

Det viktigaste av allt under resan till att bli skådespelare är dig själv. Du som individ är den som kan påverka hur bra du kommer att lyckas. Första steget på resan, som de flesta väljer att hoppa över eller olyckligtvis glömmer bort är att ha en strategi med klara mål inom en realistisk tidsplan. Om du vill förverkliga din dröm, ta dig då tiden att strukturera en egen handlingsplan utifrån vad du vet idag, just nu, och var öppen till förändring under vägens gång, istället för att förlita sig på allmän rådgivning från webbplatser som just den här och många andra.

Vi hoppas att du fått ett par bra idéer redan nu till hur man blir skådespelare. Om du känner att du behöver bra tips så har vi sammanställt en lista på de bästa tipsen för att arbeta mot sin dröm idag. Så sätt igång och läs våra tips om hur du blir skådespelare och glöm inte att kommentera om du har andra tips som du tycker är bra.

1. Var inte kräsen med vad du gör

Talesättet, Rom byggdes inte på en dag är viktigt att komma ihåg. Det kommer att ta tid och allt räknas, så med det sagt, ta varje chans att visa upp dina färdigheter. Allt från skolrevyer, auditions och egna föreställningar är väldigt bra sätt att få erfarenhet och andra möjligheter längre fram. Du måste öva så ofta du kan.

2. Försök alltid att bli bättre

Alla behöver ha färdigheter och vissa delar blir man bra på, andra inte så värst. Så tänk på att ju mer övning du har, desto bättre kommer du att känna dig själv och dina styrkor. Skådespeleri är väldigt brett och där finns många delar som du kommer att behöva kämpa extra mycket med och andra som kommer att gå lätt. Så ju mer du kämpar, övar och provar, desto bättre kommer du att bli.

3. Utbilda dig

Eftersom skådespeleri är en svår konstform så har många lärt sig av tidigare skådespelare. Därför finns det många olika typer av tillvägagångssätt för att locka fram rätt känsla, förenkla eller kanske förtydliga kroppsspråk och minspel. Därför är utbildning extremt viktigt om man vill få lite försprång. Men utbildningen är bara en liten del av vägen till att kunna arbeta som skådespelare och det är inte avgörande för din karriär.

4. Tänk långsiktigt och ha en plan

Tänk baklänges, hur kom du dit där du vill vara? Du tar emot en guldbagge, hur gick det till och vad var steget innan dess? Tänk ut en plan hur du ska göra för att nå ditt mål. Sätt upp mål som inte är omöjliga, utan snarare ganska enkla. Att t.ex. kontakta en person som är producent är lättare än att direkt få ett jobb som skådespelare på dennes film. Ta det stegvis så löser dig det mesta och misslyckas du med en liten del av det stora hela så kommer det att kännas som ett mindre fall. Statsa mycket på planeringen.

5. Din egna marknadsföring är A och O

Dina chanser att få ett jobb som skådespelare är mycket kring vem du känner och kontakter. Att gå på auditions för att få nya kontakter är ett bra sätt att göra sig lite mer bekväm med potentiella arbetsgivare men också ett bra sätt att göra dem bekväma med dig. Du kan läsa våra tips om hur du marknadsför dig själv för att få fler tips. Det viktigaste är att vara trevlig och ödmjuk.

6. Tänk på var du vill vara

Där du bor kanske du inte har lika mycket jobb för skådespelare som om du flyttar till ett annat land. Inom Europa så finns det många olika möjligheter för skådespelare, i Kina kanske det finns ännu mer. Så beroende på var du vill vara aktiv så bör du tänka över språket, dina fördelar och nackdelar. Du kanske kan använda din dåliga engelska till någon roll eller din perfekta italienska? Ett bra tips är att tänka över de olika dialekter och språk som finns och hur dessa kan användas.

7. Utnyttja möjligheterna

Gå på många auditions och provspelningar och kom alltid förberedd och var glad och trevlig. Detta går en lång väg. Se även till att du kan materialet och var inte rädd för att ställa frågor. Du kommer att vara nervös, därför är det viktigt att du går på många auditions. Alla rollerna är viktiga.

8. Tjäna pengar när det går bra och när det går dåligt

Medans du jagar skådespelarjobb eller studerar så borde du försöka försörja dig så nära ditt drömjobb som du kan. Till exempel så kanske du kan ta statistjobb eller assistentjobb på filmproduktioner. Eller så kanske du kan jobba med något annat som är nära där du vill vara. Det viktigaste är att finnas omkring ditt mål. Dels så får du självklart lön men du får också bra kontakter medans du arbetar. Om du jobbar hårt och är aktiv så kan du arbeta med reklamfilmer eller vara statist.

9. Skapa egna produktioner

Att göra sin egen kortfilm eller sin egen webbserie kan vara en väldigt bra väg att gå om man inte har bra kontakter eller en del jobb som statist runt där man bor. Att skapa sina egna förutsättningar visar sig ofta vara det bättre valet man kan göra. Att göra en egen kortfilm eller en egen produktion behöver inte vara dyrt, inte heller svårt men det kan ge en hel del i längre perspektiv.

10. Ta hjälp av agenter, managers och fackförbund

En viktig del av skådespelaryrket är att ta hjälp. En bra idé är därför att gå med i något av skådespelarfacken, dessa ger nämligen mycket hjälp till nya personer i branschen. I Sverige finns Teaterförbundet, dessa hjälper till med det mesta som du kan behöva hjälp med. Senare i karriären men så tidigt som du kan så bör du ta hjälp av en agent som kan lotsa dig genom branschen.

11. Var beredd att jobba gratis ibland

Tyvärr är det en tuff bransch. Nöjesindustrin och yrket som skådespelare är ofta långa nätter och konstiga arbetstider men med rätt inställning så är allt lite enklare. Det är därför viktigt att se många obetalda jobb som erfarenhet och kontakter, det kanske man inte alltid vill men försök se om du kan vända gratisjobbet till något bra eller om du kan använda teamet till din fördel. Om man tittar närmare så kan man ibland se många positiva delar med något som annars var ett gratisjobb.

12. Läs böcker och var påläst

Det många skådespelare får som frågor är ibland vilka böcker man tycker om, vad man läser eller har läst. Dessa frågor kan bli väldigt jobbiga om man inte läser och kan bli ganska negativt om den som frågar vill ha en beläst skådespelare i teamet. Därför är det bra att göra det som en vana att läsa en bok i veckan eller varje helg. Något som får dig att fortsätta läsa och se möjligheterna med det.

Vi hoppas att du fått lite mer idéer och tips till hur du kan öka dina chanser direkt och snabbt. Många av idéerna kan du sätta igång med direkt och få bra resultat. Vi hoppas att du kommenterar om det går bra eller om du behöver mer hjälp.

För mer tips och idéer gå med i nyhetsbrevet!

Allt du behöver veta om nöjesbranschen