Press "Enter" to skip to content

Hur blir man filmproducent?

Hur man blir filmproducent? Den frågan har nog många ställt sig, vi hoppas därför att den här artikeln kan hjälpa dig som ställt samma fråga. Det finns väldigt många vägar till att arbeta som film eller TV-producent, den kanske tydligaste vägen är att arbeta för en filmstudio eller produktionsbolag och att sedan tilldelas projekt att producera. Det är dock inte så enkelt alla gånger utan man har ofta flera år bakom sig som projektledare eller inspelningsledare innan man får möjlighet att testa sina vingar som producent.

Välj din väg

Som vanligt i olika branscher har du ett par tydliga vägar att gå och ett par sätt som kanske är mer ovanliga. Det självklara valet är ofta att studera, praktisera och sedan finna ett jobb på ett mindre bolag som tar emot någon som vill lära sig och börja från grunden, detta är ofta det sätt som tas emot enklast i branschen eftersom man då lär sig en del av olika processer i en filmproduktion.

En otrolig fördel när man väljer sin väg är att se nyttan med att studera filmvetenskap, inte minst så ger det en grundläggande kunskap inom film och filmhistoria men också en förståelse om hur filmbranschen fungerat. När man får ett manus framför sig så är det värdefullt att kunna se ett historiskt perspektiv, genusperspektiv eller om möjligt även se samband mellan äldre och nyare filmer och idéer. Därför är en grundläggande utbildning värdefull när men vet att man vill satsa på att arbeta som filmproducent.

Industrin är byggd på många olika roller och inom producentyrket så finns det många olika sätt att nischa in sig på. T.ex. linjeproducent eller postproducent. Efter att du har en utbildning så är det egentligen “bara” jobbet kvar att faktiskt påbörja sin karriär i filmbranschen och lära känna personer i branschen.

De olika vägarna till en karriär som filmproducent

Nedan har vi skrivit en lista på olika sätt som du kan nå ett arbete som filmproducent, vissa är enkla, andra svårare och några kanske inte alls passar dig. Det som är viktigt att komma ihåg är att allas resor är olika.

  1. Studera
  2. Praktisera
  3. Arbeta extra på ett produktionsbolag
  4. Starta ett eget filmproduktionsbolag
  5. Gå samman med vänner som vill samma sak som dig
  6. Hitta en mentor

Listan ovan ger en liten bild av vilka sätt som finns och hur man enklast kan arbeta som filmproducent men allt tar tid och det finns ingen anledning att stressa fram något. Stress finns det gott om i filmbranschen ändå.

 

Första steget om du vill arbeta som filmproducent?

Om du vill arbeta som producent så borde du titta runt bland vänner och bekanta om du har några som du kan fråga om hjälp eller tips. Man blir förvånad ibland hur många som faktiskt kan och vill hjälpa till. Så börja där, hör med familjen, vännerna och släkten vilka som vet eller känner någon som arbetar i filmbranschen. De som vet någon ber du sen koppla ihop dig tillsammans med dem och dessa kan du sedan försöka få tid med genom att bjuda på en kaffe eller på annat sätt försöka få lite egentid med. De som du får tid med kommer kunna ge lite tips och idéer och kanske även skicka dig vidare till nästa kontakt eller om du har väldigt tur, bjuda in dig till ett extrajobb eller liknande på deras arbete.

Om du inte har någon som är i filmbranschen i din vänskapskrets så måste du jaga, ofta är det här alla hamnar så bli inte ledsen om du inte känner någon. Ta istället mod till dig att arbeta gratis (oavsett vad alla säger så är du tyvärr tvungen att starta någonstans), det är en extremt bra sätt att få nya kontakter, bra erfarenheter och starka band till produktionsteam. Tar du betalt gör att du direkt hamnar i konkurrens med andra med mer erfarenhet än dig.

Du kan även höra med kontakter om de behöver musikvideos, reklam eller företagsfilmer, instruktionsvideos osv. Detta kan vara en bra inkomstkälla men ger även en god möjlighet att få nya kontakter och erfarenheter.

För mer tips och idéer gå med i nyhetsbrevet!

Allt du behöver veta om nöjesbranschen