Press "Enter" to skip to content

Hur gör man sin första kortfilm

Att göra sin första kortfilm är en liten dröm som många människor har och många tycker nog att det kan verka lätt men det är tyvärr allt för ofta man misstar sig. En kortfilm kan ofta vara väldigt tidskrävande med för höga ambitioner och bristande budget som rejäla hinder. Därför skriver vi den här guiden om hur man gör sin första kortfilm utan att stöta på hinder.

Att börja någonstans

För det första så ska man ha en idé, det här kan vara självklart för många men idén och tanken med kortfilmen ska gärna leva lite längre än själva filmen. Det finns alltför många exempel på komplicerade kortfilmer som i slutändan tittaren inte förstår. Därför är det viktigt att tänka kompakt men också tydligt. Ha gärna en idé som inte är för stark och som tydligt går att berätta under 13-15 minuter, gärna kortare än så, kanske till och med 3 minuter.

Det andra som är viktigt att tänka på är budget och utrustning. Det här är ganska konkret eftersom om du har ett par tusen att lägga på kortfilmen så är det din budget. Försök inte att lägga något på utrustning, den ska inte kosta något utan lägg pengar på annat, smink, mat och annat som gör inspelningen rolig och trevlig för alla inblandade. Senare får utrustning kosta pengar men som första kortfilm så ska utrustningen vara gratis. Endast för enkelhetens skull.

Tänk på att tidigt samarbeta med bra personer som gör det de ska. Tänk över vilka som du vill arbeta med, bjud gärna in personer du inte arbetat med förut och försök att få alla involverade tidigt. Ju mer involverade personer är i en idé, desto bättre och enklare blir det. Det kan också vara bra att ha ett litet team i början och försöka förenkla så mycket som möjligt.

Gör vad du kan med vad du har

En annan sak att tänka på är att en kortfilm, precis som en vanlig film inte behöver vara filmad med en dyr kamera eller massor av personer i teamet. Det kan bli en riktigt bra kortfilm om man planerar tidigt och om man använder utrustning som behövs just för den filmen, inte en dyr RED utan kanske en systemkamera som någon i teamet äger.

Titta även på redigeringen, börja klippa lite efter första dagen ni filmat och gärna med ett öppet sinne, ni kanske tycker att allt blev jättebra eller så hittar ni saker ni vill förbättra eller förändra, då är det skönt att kunna göra det tidigt. Under er redigering av kortfilmen kan det också vara en bra idé att använda ett gratisprogram eller en testperiod för de lite dyrare programmen. På så sätt så behöver ni inte betala massor av pengar för att komma förbi klippningen som annars kan kosta lite pengar.

Var nöjd med resultatet

När filmen har redigerats så är kortfilmen klar för att publiceras och visas för världen. Börja med att visa en version av filmen till vänner och familj eller kanske klasskompisar och lärare. Be dem om lite tankar och idéer, speciellt om de förstod vad filmen handlade om. När du gjort detta och alla är nöjda, då har du lyckats göra din första kortfilm och kan börja skicka den till festivaler eller helt enkelt sälja den.

För mer tips och idéer gå med i nyhetsbrevet!

Allt du behöver veta om nöjesbranschen